Most nezavisnih lista Velike Gorice održao je u stanci 6. sjednice Gradskoga vijeća konferenciju za medije o transparentnosti poslovanja Grada i stanju komunalne infrastrukture.

Koordinator Mosta Marko Šimac je prozvao gradonačelnika Barišića zbog neodgovaranja na vijećnička pitanja, a komunalne tvrtke zbog neodgovornosti prema građanima.

KOMUNALNI STANDARD

Šimac je rekao da razlika između urbanog i ruralnog dijela Velike Gorice postaje sve veća. Upozorio je na problem neadekvatno opremljenih prometnica, neuređenih parkova i javnih površina, neodržavanja mostova, ilegalnih odlagališta otpada i neizlaska službi na teren.

“Naša komunalna infrastruktura propada i naš se komunalni standard urušava, a to ne vidimo dok se ne maknemo malo dalje iz grada”, izjavio je.

mostcice
Foto: Vedran Vrhovac

Most upozorava da se još uvijek ne zna zašto su iz prve faze projekta Aglomeracija Velika Gorica ispala naselja Novo Čiče, Ribnica, Jagodno, Donje Podotočje, Lazina Čička i Čička Poljana, a da nisu poznate vremenske linije za realizaciju druge faze.

“Čekamo drugi krug, za koji su dani nejasni rokovi, ali na direktno pitanje nema odgovora. Znamo da se dio tih naselja nalazi uz potok Želin koji služi kao ispust pročistača. Mi smo u devedesetima zbog nekontroliranog ispusta bili primorani piti vodu iz cisterni. Nismo imali pitku vodu. Tada se puno obećavalo i ništa se nije realiziralo, a kada smo krenuli u izgradnju kanalizacije, mi smo iz prvoga dijela tog projekta ispali”, rekao je.

Most je kritizirao poslovanje gradske komunalne tvrtke u Zagrebu. VG Komunalac, kažu, uređuje okućnicu OŠ Gustava Krkleca u Travnom.

gustavkrklec
Izvor: Most Velika Gorica, prezentacija sa sjednice Gradskog vijeća

“To zakonski jest omogućeno, ali nije ispravno jer moramo biti odgovorni prema građanima Velike Gorice koji očekuju od grada da novcem namijenjenim održavanju komunalne infrastrukture podignu komunalni standard”, kazao je.

Nedavno je prijavljeno ilegalno odlaganje građevnog otpada iza osnovne škole u Novom Čiču, a sličan slučaj dogodio se i na privatnoj parceli u Mičevcu.

novocice
Izvor: Most Velika Gorica, prezentacija sa sjednice Gradskog vijeća

“Nikakav odgovor, nikakva reakcija. Sljedeći upit je išao Ministarstvu državne imovine, koje je, šokirano i iznenađeno situacijom, poslalo rudarsku inspekciju. Komunalni redar nikada nije izišao na teren, utvrdio stanje niti prijavio odgovorne. Taj je problem trebao riješiti Grad, a ne da se ide preko državnih kanala”, rekao je Šimac.

IZOSTANAK KOMUNIKACIJE

Šimac je ponovio da MOST želi biti konstruktivna oporba, ali da su u tome onemogućeni.

“Izbjegavaju nas, sazivaju sastanke na koje ne dolaze, ne javljaju se, isključeni smo iz razgovora o ZET-u iako smo imali konkretna rješenja. Mi se nećemo tako lako predati, bit ćemo konstruktivni, izradit ćemo prijedloge na Strategiju razvoja”, rekao je.

Šimac je također ponovio da Grad i Gradonačelnik izbjegavaju na aktualnom satu izravno odgovarati na vijećnička pitanja te da time krše Statut Grada, Poslovnik Vijeća i zakone Republike Hrvatske. Odgovori koji nakon tri mjeseca čekanja stignu, kazao je, nepotpuni su ili uopće nisu odgovori.

“Financijski izvještaji komunalnih firma su već nekoliko puta obećani. Stoga, ja ću si uzeti pravo da kažem da ću vjerovati kad ih vidim. Točka dnevnog reda za Aglomeraciju je također bila obećana, nalazi se u zapisniku, nikada nije održana. Odgovor na pitanje o LAG-u nije specificirao troškove, nego je dao veliku prezentaciju o tome što je LAG. Dio tog pitanja bila je ekoregija, čije financije uopće nismo dobili. Odgovor na pitanje o broju i strukturi zaposlenih također nikada nismo dobili. Pitanje o sredstvima utrošenima na informiranje i promidžbu, koje smo tražili za 2016. godinu, dobili smo specificirano za prvih šest mjeseci 2017., otprilike 30-40 % troškova. Odgovor koji nema veze s onim što smo mi pitali. To je priroda odgovora koje dobivamo. Zadovolji se forma, ali pravu, konkretnu informaciju ne dobijemo. Daju se obećanja koja se ne ispune”, rekao je.

Za te propuste okrivio je šef goričkog Mosta izravno gradonačelnika Barišića, nazvavši ga “lokalnim šerifom”, te je apelirao na Predsjednika Gradskoga vijeća.

“Javno molimo pomoć predsjednika Gradskog vijeća da uvede red u vijeće i da se praksa nepoštivanja Poslovnika ne trenira na oporbi, nego da se jednako tretira i vladajuće. Svjedočili smo na prošloj sjednici vrlo neugodnom i omalovažavajućem tonu prema vijećnicima oporbe. Aktualni sat, isto tako, koristi se za napade na oporbu jer se zna da nemamo pravo na repliku”, zaključio je.

JOŠ MALO O BAZENU

Predsjednica Kluba vijećnika Mosta Karmen Rak, nakon što na aktualnom satu nije dobila odgovor na pitanje o troškovima gradnje, najavila je usporednu analizu goričkog bazena sa sličnim kompleksima u Slavonskom Brodu, Vukovaru i Čakovcu.

“Građani će tako dobiti informaciju jesu li dobili najbolje i najviše za novac koji ćemo iz proračuna izdvojiti za taj projekt. Što se tiče ceste, nismo dobili informaciju je li se Grad obvezao dati tih milijun i pol za obnovu škole da bi dobio pristupnu cestu. Ponavljamo da nismo protiv bazena, ali smo protiv lokacije koja je navodno bila prvi put spomenuta 1987. godine. Opet se vraćamo na to da Gorica nema plan. Ima puno boljih lokacija na kojima je taj bazen trebao biti”, rekla je Rak.

Tekst i foto: Ante Vekić

Advertisements